keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Kokeiluista syntyy

Tänä keväänä on ollut Koronan takia aikaa. No, en voi valittaa, eikö tuota aikaa ole täällä Amerikassa ollut ilman virustakin ja karanteenia. Joka tapauksessa olen tämän kevään aikana kokeillut erilaisia mielenkiintoisia tilkkublokkeja. Osa niistä on jäänyt kokeiluasteelle ja osa on valmistunut valmiiksi työksi asti. Tässä blogissa esittelen niitä, joita voin jo näyttää. Osan uusista mielenkiintoisista blokeista olen valmistanut lahjaksi, joten niiden julkinen esittely on myöhemmin.

Tähän tilkkublokkiin ommeltiin yhdeksän palaa ruudukoksi. Muodostunut neliö leikattiin kahteen suuntaan keskeltä puoliksi. Kahta neljästä osasta käännettiin eri suuntaan ja niin muodostui tällainen kuvio.

Tämän kokeilu tilkkupinnana tein kirkolta saamaistani 5,5" X 5,5" valmiiksi leikatuista palasista. Tämä tilkkupinta menee siis kirkon tilkkupiiriin. Värisävyt ja kankaiden tummuusasteet on tärkeitä huomioita tilkkutöitä tehdessä. Tässä työssä se tuli varsin hyvin esille. Joissain blokeissa se onnistui, joissain ei.

Olen kevään aikana ommellut kirkon tilkkupiirille 16 tilkkupintaa. Keksin nimittäin, että ompelen suorat tilkut yhteen saumurilla. Näin tilkkupintoja valmistui nopeasti. Yhden tilkkupinnan ompeluun kului aikaa 1,5 tuntia. Sauma on mielestäni kestävä sillä, saumuri ompelee kaksi ommelta vierekkäin ja  huolittelee saumanvaran kahdella langalla. Kuvan tilkkupinnan ompelin kuitenkin ihan normaalilla ompelukoneella.



Tämän lapsen peiton ompelin ja tikkasin valmiiksi asti. Se menee kirkkoni kautta hyväntekeväisyyteen..

Tässä työssä käytin kirkolta saamiani valmiita valkoisia paloja ja eräästä kevään aikana tekemästäni lahjapeitosta "roskaksi jääneitä" vaalean sinisiä suikaleita. Ideana oli ommella neliöpalan kahteen  nurkkaan vinottain vaalean sininen suikale. Kun sitten yhdisti neliöt yhteen, muodostuu neljän palan keskelle tällaisia "huojuvia" tähtiä. Tähtien sakarat ovat tarkoituksella eri mittaisia ja levyisiä.  Reunustin valmiin tilkkupinnan vaalean sinisellä kankaalla, jossa on leijonan ja krokotiilin kuvia.




                                                              
Tässä lasten peitossa kokeilin blokkia, jonka kaavan sain Mäntyharjun tilkkukurssilta pari vuotta sitten.  Vähän meni aikaa muistellessa Sanna open ohjeita mallin ompeluun, mutta kun järjestin tilkkukurssien monisteet, löysin ohjeen. Ympyrä työn keskellä hahmottuu selvästi. 

Rakastan tilkkukauppojen yllätyspusseja. Ne ovat ruskeita paperipusseja, joihin on kerätty erilaisia suikaleita ja palasia, kaupan omasta kangasvalikoimasta. Blue Willow Mercantile on liike, jossa olen tikkautanut valmiita peittojani ja sieltä lähtenyt tuollainen 5 dollarin mysteeri pussi. Itse asiassa ainakin kolme! Tämä lapsen peitto on ommeltu yhden mysteeripussin sammakkokankaista. 

Vanuvarastostani löytyi polyesteri vanua, joten tein tämänkin peiton valmiiksi kuten edellisen tähti peitonkin. Käytämme samanlaista polyesterivanua kirkolla ja tikkasin molemmat peitot samanlaisilla solmuilla kuin kirkon tilkkupiirissä.Vuorina Sammakko peitossa on kirpparilta löytynyt ruutukangas ja vaalean sinisessä kirpparilta löytynyt flanelli.


Mysteeripussin sisällöstä valmistui myös tällainen ompelukone seinävaate. Sen tehtävänä on suojata seinää kun silitän tuossa silityslaudalla. 

Silityslaudansuojus on uusi. Sen ostin kaupasta, en tehnyt itse. Siinä on tuollainen iso pussi, mutta en ole keksinyt vielä mihin sitä käyttäisin.







Viimeisin kokeiluni on kukkablokki. 

Tilkkubloggaaja Tilkunviilaaja on tehnyt tällä blokilla valmiin peiton, jota hän on esitellyt blogissaan. Olen miettinyt tätä blokkia paljon ja nyt päätin kokeilla. Piirsin paperille miten kukat muodostuisivat ja saattaisivat sijoittua valmiissa työssä. Blokkiin tarvittavat neliöt ovat tässä kokeilussa aika pieniä, sillä valmis kaavani tällaiselle ympyrän neljännekselle on aika pieni. Jos tämä pääsee joskus isompaan toteutukseen asti, teen blokista isomman.


Loppuun kevennys! 
Lisää kuvateksti

Kun Korona karanteeni alkoi, ihmiset hamstrasivat 
   kaupasta vessapaperia. Oli se outoa, kun paikallisen     Meijerin (Prisman tasoinen tavaratalo tässä lähellä)
    vessa ja talouspaperi hyllyt olivat tyhjiä.

Muistoksi tuosta ilmiöstä teinalakerran vessaamme seinävaatteen nimeltään "Covic -19 ja hamstratut vessapaperit"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Joka lapsia hellii ja leirillä kellii..."

Kovin on ollut hiljaista tällä blogissa viime aikoina. USA:n koti pakattiin konttiin joulukuussa ja viikkoa ennen joulua palattiin koti-Suom...