maanantai 13. syyskuuta 2021

Innoittajana facebook

 Uusia tilkkutöitä on taas valmistunut. Valmistumiskuvat käytiin ottamassa kauniina ja helteisenä maanantaina. Päivä oli Labor Day, eli täkäläinen työläisten juhlapäivä ja Miehellänikin oli vapaapäivä. Tehtiin samalla pieni moottoripyöräretki; ensin käytiin kuvaamassa peitot Veteraanien muistomerkillä ja viereisellä Kane county:n viraston pihassa (Kane county on lääni, missä asumme) ja sitten St. Charlesissa jätskillä.

Kuvan tähti peitto valmistui jo keväällä ja ollut kesän ajan työhuoneeni seinällä. 

Näin tästä tähtimallista kuvan fb:ssa ja aloin kokeilemaan miten se tehtäisiin. Aluksi ompelin resurssilaatikon tilkuista yhtenäisen väristä tilkkupintaa. 
Leikkasin tilkkupinnan neliöiksi ja ompelin valkoisen neliön kanssa nurkasta nurkkaan vinoittain yhteen. Muodostui blokki, jossa on kaksi kolmiota, valkoinen ja värillinen. Tähden keskellä on blokkeja, joiden molemmat kolmiot on värikkäitä. Värillinen / valkoinen neliö muodostavat tähden sakaran.

Tein kokeiluna ensin vain kaksi tähteä. Pidin muodostuneista tähdistä ja siksi tein vielä toiset kaksi lisää. Niistä valmistui 50" X 50" kokoinen tilkkupeitto.

Tikkasin peiton omalla koneellani. Halusin kokeilla vapaata tikkausta ja niinpä tikkasin peiton valkoisen pinnan täyteen ympyröitä. Ensimmäisistä ympyröistä tuli hieman pienempiä, kunnes pääsin systeemiin kunnolla kiinni. Aloitus kohta näkyy valmiissa työssä, mutta ei voi mitään. Oppirahat on maksettava. Koska en tikannut värikkäitä tähtiä, ne näyttävät kolmiulotteisilta valmiissa työssä.


Kaikki ei ole aina täydellistä.
Ei kauniilta näyttävässä rakennuksessa eikä tilkkupeitoissakaan.

Tälle peitolle en keksinyt nimeä. Värien puolesta sen pitäisi olla jotain sateenkaareen liittyvää, mutta nykyaikana vierastan sateenkaari nimityksen käyttämistä.

Toinen kuvausretkelle päässyt peitto on saanut nimekseen Pelkkää plussaa. Nimi tulee siitä, että tilkkupinta muodostuu pienistä + - merkeistä. 

Tämän mallin olen nähnyt myös fb:ssa. Töölön tilkkupajan Soile ja tilkkubloggaaja Saija - Elina ovat kyseisellä mallilla tehtyjä peittojaan esitelleet fb sivuillaan. Saija-Elina kertoi postuksessaan käyttämiensä palojen koot, joka sitten innosti minuakin kokeilemaan mallia.

Pengoin yhden päivän resurssilaatikkoni jämätilkkuja ja leikkelin palasia. Seuraavana päivänä aloin suunnitella tilkkupintaa suunnitteluseinälläni. Hiukan sain miettiä, miten palat tulee asetella, että pinta etenisi oikein. Mutta onnistui se lopulta. Itse tilkkujen ompelu olikin aika puuduttavaa. Mahtoiko johtua tilkkujen pienestä koosta (2" x 2 " ja 2" X 5" ), mutta sisulla ompelin tilkkupinnan valmiiksi.
Suunnitteluseinäni täyttyi kokonaan ja ylikin näistä tilkuista, mutta ommeltuani pinnan valmiiksi, oli sen koko kutistunut 56" X 60". Eikä resurssilaatikkoni näyttänyt yhtään tyhjemmältä.

Tämän plussa peitonkin tikkasin itse omalla koneellani. Vapaasti raitaa ompelin, tarkoituksella hiukan vinoon eikä yritystäkään viivasuoraan.  Onnistuin vaikka koneeni teki välillä hyppytikkejä, jotka sitten päättelyvaiheessa hiukan harmittivat, kun lisäsivät päättelytyötä. 

Onpa nyt tämäkin malli testattu. Kuvan patsas on sotilas, joka kantaa Amerikan lippua, ei tilkkupeittoa.
2 kommenttia:

"Joka lapsia hellii ja leirillä kellii..."

Kovin on ollut hiljaista tällä blogissa viime aikoina. USA:n koti pakattiin konttiin joulukuussa ja viikkoa ennen joulua palattiin koti-Suom...