perjantai 3. toukokuuta 2019

Neliöitä ja pikakolmioita

Tilkkuryhmämme vetäjä antoi minulle tässä taannoin kuusi kappaletta valmiita blokkeja. Hän toivoi, että tekisin niistä peiton, aikuisen kokoisen peiton. Tilkkuryhmässä tehtävien peittojen koko on 60 X 80  tuumaa. Olenhan näistä toisten tekemistä blokeista pari muutakin tilkkupintaa saanut tänä keväänä valmiiksi.

Blokeissa oli käytetty erilaisia tekniikoita. Joku oli aloittanut ompelemaan erilaisia blokkeja, mutta into loppui kesken. Osa blokeista oli sellaisia, joita itsekin olen tehnyt mutta mikään niistä ei oikein iskenyt. Tuntui niin vaikealta laskea mittoja, että saisi uusista blokeista juuri samankokoisia kuin valmiit blokit olivat. Löysin blokeissa käytettyjä kankaita kirkon tilkkupiirin kaapista ja annoin niiden ja valmiiden blokkien lojua kaapissani jonkun aikaa. Takaraivossani ne kuitenkin kolkuttivat.



Selaisin tilkkutyö kansioitani, monisteita, joita tilkkutyöopettajani Katja oli Pornaisten kansalaisopiston tilkkuryhmässä jakanut. Silmiini osui ohje, miten tehtiin kahdesta neliöstä kahdeksan palaa, jotka muodostuivat kahdesta erivärisestä kolmiosta. Helpottaakseen tilkkuilijaa Katja oli lisännyt ohjeeseen  nelijöiden lähtökokotaulukon ja taulukon ,minkä kokoisia paloista tulee valmiina ompelujen ja leikkuun jälkeen. Tarvitsemani blokin koko oli 12 tuumaa, joten tarvittiin kaksi eri väristä 7, 3/4 tuuman neliötä ja Katjan hyvä ohje. Helppoa kuin heinän teko.




Leikkasin eri värisisä neliöitä, ompelin ja leikkasin. Sommittelin pikkuneliöitä ja kasasin niistä blokkeja. Vaihtoehtoja sommitella värejä ja kolmioita eri tavoin oli vaikka kuinka paljon. Melkein jokaisesta blokista tuli erilainen. 






Tässä peitossa on 30 blokkia, joista kuusi oli valmiina. Tein siis 24 blokkia. Yhteen blokkiin tarvittiin16 pikku neliötä. Yhdessä blokissa on 32 kolmiota. Tähän peittoon tuli siis 32 X 24 = 768 kappaletta kolmiota. Olihan homma! Onneksi keksin tuon pikakolmio systeemin, yksittäisiä kolmioita ei olisi jaksanut leikata ja ommella.



Peitosta tuli hieno ja sai kehuja (Kissa kiitoksella elää!) Mutta tätä tilkkupintaa ommellessa, homma tuntui joskus todella työltä. Sisulla vein työn päätökseen ja sain peiton kappaleet pois mielestäni ja kaapistani. Eikä pikakolmioita vähään aikaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Joka lapsia hellii ja leirillä kellii..."

Kovin on ollut hiljaista tällä blogissa viime aikoina. USA:n koti pakattiin konttiin joulukuussa ja viikkoa ennen joulua palattiin koti-Suom...