keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Uudet naapurit

Olemme saaneet uusia naapureita.Viime viikonloppuna huomasin että, takapihallamme kasvavan koristeomenapuun oksalle oli ilmestynyt linnunpesä. Pesä on juuri makuuhuoneemme ikkunan kohdalla. Lajiltaan nämä naapurit ovat punarintoja. Viikolla olen seuraillut lintupariskunnan touhuja. Aina kun naaras lintu oli pesässä, uros lintu pysyttelee lähistöllä, joko maassa etsimässä matoja tai toisen puun oksalla seurailemassa tarkasti, mitä ympäristössä tapahtuu.

Eivätkä nämäkään naapuritkaan pahasti häiriintyneet vaikka sunnuntaina grillasimme aivan pesän alapuolella. Viime päivinä naaras on istunut tiiviisti pesässä. Taitaa olla munien hautomisen aika. Makuuhuoneen ikkunasta ei näe, montako munaa pesässä on. Kun puun kukat aukeavat kunnolla, ei taida pesäkään enää  näkyä. Millainen sirkutus mahtaa naapurista kuulua, kun poikaset kuoriutuvat? Häiritseekö naapurin perhe-elämä meidän aamu-uniamme, aika näyttää.Toiset naapurit tekivät pesänsä etuovelle. Kuistilla on tiiliseinän ja muoviseinän yhtymäkohdassa pieni 10 cm levyinen tasanne. Toinen punarinta pariskunta oli päättänyt tehdä pesänsä siihen. Kuvassa autotallin ovi on auki ja lintu istuu oikealla. Vasemmalla on pesä. Lienevät huomanneet, että käytämme tätä etuovea aika harvoin. Usein miten lähdemme ulos ja tulemme sisään autotallin kautta. Vähä olisi voinut siistimmän pesän rakentaa, kun niin jäi rakennusaineita roikkumaan seinälle. 
Vai mahtoiko tulla kiire pesän kanssa? Mieheni otti keittiöjakkaran ja kävi kuvaamassa, miltä naapurissa näyttää. Siellä on neljä kauniin turkoosia munaa. Muuraustakin tämä  naapuri on harrastanut; pesän ulkopuoli on savella muurattu.
Tässä pesässä olen nähnyt uroksenkin hautovan, toisin kuin puussa olevassa pesässä. Kuistilla asusteleva naaras on ilmeisesti saanut sovittua paremmat lastenhoito ehdot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Joka lapsia hellii ja leirillä kellii..."

Kovin on ollut hiljaista tällä blogissa viime aikoina. USA:n koti pakattiin konttiin joulukuussa ja viikkoa ennen joulua palattiin koti-Suom...