torstai 28. maaliskuuta 2019

Kenellä on päällä jotain vihreetä?

Pari viikkoa sitten täällä vietettiin Saint Patrikin päivää. Päivä on Irlannin kansallispäivä ja sitä vietetään 17.3. Irlannin suojeluspyhimyksen Pyhän  Patrikin muistoksi. Päivää juhlitaan laajasti Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Britanniassa, kertoi Wikipedia.

Lauantaipäivä oli kaunis ja aurinkoinen, joten päätimme mieheni kanssa tehdä junaretken Chicagon keskustaan. Genevan asemalla oli runsaasti väkeä; jonkun verran perheitä  mutta suurimmaksi osaksi nuorisoa. Jokaisella oli päällään jotain vihreää. Hassuja hattuja, vihreitä muovisia helmiä, pieniä vihreitä olut tuoppeja, eri kokoisia kolmiapiloita yms. Nämä kaikki ovat juhlapäivään liittyviä koristeita. Vihreä väri liitetään Irlantiin ja St Patrikiin . Hän on mm. havainnollistanut kolminaisuutta kolmiapilalla ja siksi päivään liitetään kolmiapila. Hyvä vertaus sinänsä!

Junamatkamme oli ensimmäinen tällä mantereella. Istuimme ensimmäisessä vaunussa, ensimmäisellä penkkirivillä. Junan vaunu oli kaksikerroksinen ja yläpuolellamme istui veturinkuljettaja. Junassa ei ollut erillistä veturia ja tämäkin vaunu olisi voitu yhdistää toiseen vaunuun. Ovi-ikkunasta saattoi siis katsoa lähestyvää kaupunkia. Matka Genevasta Chicagoon kesti reilun tunnin.



St Patrik`s Dayn juhlimisen erikoisuutena on, että Chicagon läpi virtaava Chicago joki värjätään vihreäksi. Tuota ihmettä mekin menimme parin muun, parin kymmenen tuhannen muun ihmisen kanssa Trump Towerin eteen katsomaan. Miksi se tehdään, en tiedä. Väriaine valmistetaan salaisella reseptillä ja se on luonnonmukaista elintarvikeväriä … kuulemma! Joessa kulki kanoottiryhmiä ja jokiristeilyveneitä. Subbaili siellä joku merirosvo ja Batmankin.

Itselleni tuli juhlahumua seuratessa mieleen suomalaisten vapun juhlinta. Hassuja hattuja ja pukuja. Paljon ihmisiä ja alkoholia. Vaikka alkoholin juonti ei ollut niin näkyvää kuin suomalaisessa vapussa, ihmisten käyttäytymisestä saattoi tulkita, että vettä väkevämpää on maisteltu. Räkä poskella örveltäjiä ei kuitenkaan näkynyt. Asiaan saattoi tietysti vaikuttaa sekin, että olimme liikkeellä päivällä.

Päivän juhlintaan liittyi myös kulkue, jota me ei kylläkään nähty. Olimme kulkueen aikana kaupassa etsimässä minulle lisää vaatetta. Chicagossa oli nimittäin aika kylmä tuuli. Appi-ukkoni toteaisi tähän: "Kun ei opi, niin ei opi!". Ehkäpä seuraavalla kerralla muistan, että Chicagossa tuulee! Jäi siis ihmettelemistä vielä ensi vuoden St Patrik Dayllekin. Pitäisiköhän ko. juhlahärpakkeitä ostaa varastoon, kun poistomyynnistä niitä saisi nyt halvalla? Ensimmäiset St Patrik Day tavarat näin kaupassa jo välipäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Joka lapsia hellii ja leirillä kellii..."

Kovin on ollut hiljaista tällä blogissa viime aikoina. USA:n koti pakattiin konttiin joulukuussa ja viikkoa ennen joulua palattiin koti-Suom...