maanantai 7. kesäkuuta 2021

Lahjapeitto ja taas mokapaloja

Keväällä tuntui ettei tilkkutöitä oikein valmistunut. Nyt niitä on sitten alkanut putkahdella valmiiksi. 

Yksi peitto, joka valmistui jo pääsiäisen aikoihin kaipaa esittelyä suuremmalle yleisölle kuin vain peiton saajalle. Ompelin tämän peiton Kälylleni syntymäpäivälahjaksi. Fyysisesti hän ei ole vielä peittoa saanut, mutta kuvat peitosta hän on jo nähnyt. Lahjapeitto kotiutuu, kunhan pääsemme käymään Suomessa.

Aloitin tämän lahjapeiton suunnittelun jo viime kesänä. Seinäjoen Ideaparkin Eurokankaan käsityökangaslaatikosta löytyi vaalean sininen kangas, jonka tekstit sopivat kälylleni täydellisesti. Ostin sen ja toin tänne. Siinä vaiheessa ei vielä ollut tiedossa millaisen peiton kankaasta tekisin. 

Syksyn mittaan malli selkiintyi. Halusin käyttää tähän lahjapeittoon Hunter Star - nimistä blokkia, johon löytyi valmis sabluuna tilkkuleikkuriini. Eli pystyin leikkurilla nopeasti leikkaamaan blokkiin tarvittavat kappaleet. Olin suunnitelmissani päätynyt siihen, että halua käyttää peittoon vain muutamaa väriä. Kälyni toivoi vaalean sinistä peittoa.

Tammikuussa aloitin peiton ompelun. Blokit valmistuivat nopeasti ja aloin aavistelemaan, että Suomesta tuomani kangas ei tulisi riittämään. Oli siis keksittävä jotain, millä suurentaisin peittoa. En halunnut lisätä jo ompelemieni blokkien ympärille erillisiä kaitaleita, eli kangaskauppaan etsimään jotain sinistä, jolla jatkaa. 

Kaupassa ihastuin tumman siniseen kankaaseen, jonka väri oli samaa sävyä kuin Suomesta tuomassani kankaassa olevat tekstit. Kotona leikkelin blokin osia tuosta ostamastani kankaasta ja ompelin pari valmiiksikin. Äh, ei hyvä! Tikkupinnasta ei tullut sellainen kuin halusin sen olevan. Siispä uudelleen kangaskauppaan ja tällä kertaa ostin vaalean sinistä kangasta, jossa oli pieniä valkoisia kukkia. Tämä kangas oli oikea valinta. Tilkkupinnasta tuli rauhallinen ja hillitty, juuri sellainen kuin Kälynikin on.  

Taustakankaana käytin flanellia, jossa on mm. hirven kuvia. Kälyni sukunimen vaakunaan liittyy hirvet ja siksi ko. flanelli oli mielestäni täydellinen valinta tämän peiton taustaksi. Suosikki tikkauspaikkani Blue Willow Mercantile tikkasi peittoon tähtiä.


Peitto valmistui ajoissa ja sain lähettää Kälylleni syntymäpäivänä kuvan hänen lahjapeitostaan.


Mutta taas minulla pyöri ompelupöydällä ns. mokapaloja. Nämä palat olivat ihan oikean kokoisia ja oikein kasattuja, mutta väärän värisiä. Mitähän niistä tekisi? Idealamppu syttyi päässäni. Leikkelin leikkurilla vähän lisää valkoisia paloja ja lisäksi punaisia. Kasasin yhteen ja niin valmistui keittiön pöydälle kaitaliina "4th July" eli "4. heinäkuuta", USA:n itsenäisyyspäivän kunnaksi. 

Tähän "4th July " - sarjaan on tulossa toinenkin kaitaliina, keittiössä olevan senkin päälle, mutta se on vielä vaiheessa. Se tulee olemaan hiukan erilainen.
4 kommenttia:

 1. Hienoja huhter star-töitä. Tiedän, että suomen murteissa ei aina tehdä eroa kovan p:n ja pehmeän b:n välillä. Samoin on geen ja koon välillä, mutta tilkkuilijan toivoisi erottava vierasperäistem sanojen kohdalla nuo kirjaimet. Blogi tulee englannin sanasta blog ja se tarkoittaa nettipäiväkirjaa eli "Eijan tilkkutäki" kirjoitelmiasi. Blokki taas tulee block-sanasta, joka tarkoittaa tilkuista kasattua monistettavaa yksikköä tai palikkaa. Hunter star-mallilla tehdään siis blokkeja ei blogeja ja tietokoneella kirjoitetaan blogeja. Kivaa, kun bloggaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kvilttaaja huomioista! Sitä on sokea omalle kirjoitukselleen, eikä tekstinkäsittely ohjelma huomaa pieniä eroja, kun ehdottaa korjauksia.

   Poista
 2. Kälysi tulee saamaan todella kauniin peiton:) Tykkään HunterStar-mallista, tein jokin aika sitten samalla mallilla jouluisen kaitaliinan piirongin päälle:)

  VastaaPoista
 3. Upea lahja kälylle, kaunis ja rauhallinen väritykseltään. Hunter Star on hieno malli.

  VastaaPoista

Greenwich Square - Greenwich neliö

Tämän tilkkutyön aloitin jo ennen koronaa. Sen piti olla minun tilkkutyöni tilkkukiltamme isossa tilkkunäyttelyssä syksyllä 2020. Sattuneest...