maanantai 31. toukokuuta 2021

Tilkkututkimusta

Pari kuukautta sitten postasin peitoista, jotka olin ommellut mysteeripeittoni virheellisistä paloista. Kuvassa oli keltainen pieni peitto, jonka tikkasin omalla koneellani. Piirsin merkkaustussilla tilkkupintaan kuvioita, joita sitten tikkailin.  Tilkkubloggaaja ystäväni Tiinatei kommentoi tikkausviivojeni merkkaamista näin:

 "Jos merkkauskynäsi on Frixion Pen, sen jälki voi tulla takaisin peiton joutuessa esim. pakkaseen. Tämä on ollut yllätys joillekin, jos peittoa on esim. kuljetettu lentokoneen ruumassa. Jälki kyllä häviää uudella lämmittämisellä. Itse käytän tätä enää vain sellaisissa paikoissa, joissa sen jälki jää piiloon, ettei tule yllätyksiä."

Vastasin hänelle, että täytyy tutkia, mitä tapahtuu, jos työni on kylmässä. Siispä tekemään tilkkututkimusta.

Kirjoitin kankaan palalle tekstin, jonka sitten silitin näkymättömäksi. Näin kynänjäljen piti toimiakin ja tähän ilmiöön tässä merkkauskynässä ihastuinkin. Tilkussa ei silityksen jälkeen näkynyt enää kuvassa olevaa tekstiä.

Sitten laitoin tilkun pakastimeen ja annoin olla siellä puoli päivää. Ja mitä tapahtui ... 

Kylmässä teksti todellakin ilmestyi takaisin. Eli siis ainakaan pakastinlämpötiloihin ei tällä kynällä merkattua peittoa kannata viedä. Mitähän tapahtuu jääkaappilämpötilassa? Silitin tekstin taas näkymättömiin ja sujautin tilkun jääkaappiin. Annoin olla siellä seuraavaan aamuun. 

Teksti oli ilmestynyt taas. Toki himmeänä, mutta näkyi kuitenkin kun osasi katsoa. Kuvassakin juuri ja juuri näkyy jotain viivoja tilkussa. Mitä tapahtuu, jos pesen peiton ja laitan sen kylmäkäsittelyyn pakastimeen. Peitto pesukoneeseen, kuivatus ja pariksi tunniksi pakastimeen. (Mieheni ensimmäinen kysymys oli, miten se mahtui sinne? Pakastimemme on aika pieni ja täynnä tavaraa, mutta mahtui sinne tuollainen pikkuinen peitto.)

Kun otin peiton pakastimesta ... siinä ne merkkausviivat taas näkyivät! ARG! Toki lähtivät taas pois kun silitin peiton. Olenpahan tämä tilkkututkimuksen jälkeen viisaampi. Tätä merkkauskynää käytän todellakin vain kohtiin, jotka eivät tule näkyviin. 

Kiitos Tiinateille kommentista! En olisi tullut ajatelleeksi tällaista ilmiöt, jos et olisi kommentoinut blogiani. 
1 kommentti:

  1. Minullakin on tuo kynä ja kuulin myös tuosta ominaisuudesta sen kohdalla, niin on jäänyt käyttämättä kokonaan ja käytän vain itsestään häviäviä kyniä tai vedellä häviäviä.

    VastaaPoista

Greenwich Square - Greenwich neliö

Tämän tilkkutyön aloitin jo ennen koronaa. Sen piti olla minun tilkkutyöni tilkkukiltamme isossa tilkkunäyttelyssä syksyllä 2020. Sattuneest...