torstai 3. lokakuuta 2019

Madisonissa tilkkunäyttelyssä

On paljon asioita, joista pidän täällä Amerikassa. Yksi niistä on tilkkutyöt ja niiden yleisyys. Hyviä tilkkukangas kauppoja löytyy. Toki niitä lopetetaankin, kuten kävi yhden tilkkukangaskaupan, joka oli  täällä Genevan keskustassa. Mutta sitten taas toisaalle, suht lähelle, on perustettu uusi kauppa. Siellä en ole vielä ehtinyt käydäkään!

Jos Suomessa tuntui, että tilkkutöiden harrastaminen on vain harvojen harrastus, on se täällä hyvinkin yleistä. Koska harrastajia on paljon, on myös paljon erilaisia tilkkunäyttelyitä. Useat näyttelyistä, joissa olen tämän 9 kuukauden aikana käynyt, ovat sijainneet noin tunnin ajomatkan päässä kotoamme. Tunnin ajo ei ole matka eikä mikään. Suomessa olisin miettinyt pari kertaa, viitsinkö lähteä ajamaan Pornaisista Lahteen, Hämeenlinnaan tai Tampereelle, mutta täällä sitä vain hypätä autoon, laittaa osoite navigaattoriin ja lähteä matkaan. Toisaalta ei tuo bensakaan ole täällä niin kallista kuin Suomessa.

Viimeisin tilkkunäyttelymatkani suuntasi Wisconsin, joka on Illinoisista pohjoiseen seuraava osavaltio. En lähtenyt omalla autolla, vaan 60:n muun naisen kanssa mukavasti bussilla. Tilkkuretken järjesti Quilters Guest; se sama kauppa, jossa tikkautin kesällä Suomeen viemäni lahjapeitot. 

Matkaa kesti 2,5 tuntia ja matkaan lähdettiin aikaisin aamulla. En ollut aikaisemmin täällä Amerikassa bussilla matkustanutkaan, mutta ei se sen kummemmalta tuntunut kuin Suomessakaan. Matkanjohtaja oli kehitellyt ajanvietettä matkan ajaksi. Tietokilpailua Wisconsin osavaltioista ja tietenkin tilkkuaiheiset arpajaiset. (Arpaonni ei suosinut tällä erää 😏)

Maaliskuussa kävin tutustumassa Mieheni kanssa Chicagossa olleeseen isoon kansainväliseen tilkkunäyttelyyn. Tarkoitukseni oli kirjoittaa tuosta näyttelystä juttu Finn Quilt lehteen, mutta en näyttelyn jälkeen tiennyt mitä olisin siitä kirjoittanut. Olin niin hämmentynyt töiden paljoudesta, niiden erilaisuudesta ja kauneudesta. Töitä katsellessa oli kokoajan pelko, olenko varmasti nähnyt kaikki oleelliset ja tärkeät työt. Ahdisti! Tuon kokemuksen jälkeen osasin nyt varautua, millainen näyttely ja tapahtuma Quilt Expoon Madisonissa tulisi olemaan. 

Tutustuin näyttelyyn yksin kaikessa rauhassa. Pysähdyin sen työn eteen, joka herätti jollain tavalla mielenkiintoni. Mielenkiinnon saattoi herättää väri tai erikoinen tilkkutyötekniikka,  hauska yksityiskohta tai erikoinen kangas. Tilkkutyön käyttötarkoitus saattoi olla sellainen, jota en ollut aikaisemmin ajatellut. 

Mitkä työt minua sitten kiinnostivat?

Tässä työssä silmiini osuivat yksityiskohdat, jotka oli tehty erikoisesti kangasta rypyttäen.
Työ oli käsin aplikoitu ja tikattu. Eli aika suuritöinen työ.





Tilkkutyö voi olla myös yksivärinen ja kuvio työhön tehdään vain tikkaamalla.




Tässä työssä on käytetty muutamia kolmioita. Löydätkö pienet kolmiot?



Huomasin, että aika monessa työssä oli käytetty jotain kiiltävää. Se saattoi olla kankaassa valmiina tai työn yksityiskohtiin lisättyjä helmiä, kuten tässä tilkkupeitossa.




Perheenjäsenien nimistä voi tehdä erilaisia sanaristikoita ja tässä ristikko oli toteutettu tilkkutyönä. Kiva idea isovanhempien kotiin tai suvun yhteiselle mökille!


Joissain töissä oli hauskasti ja kekseliäästi käytetty kolmiulotteisuutta, kuten näissä kukkasissa, jotka kasvavat puunrunkojen välissä.



Tai tässä kertomustilkkutyössä. Luukkuja availlaan satunnaisessa järjestyksessä ja luukun takaa ilmestyvä kuva lisätään kerrottavaan tarinaa. Hauska idea lasten kanssa työskentelyyn ja itselläni lähti heti ideointi liikkeelle. No, se on eri asia, jääkö se vain idea asteelle!.


Tässä työssä minua viehätti työn erikoinen muoto.  Antiikkikaappi tuli mieleen.


Tässä jälleen kolmiuloitteelisuutta. Tämä on sukupuu. Uuden lapsen syntyessä puuhun lisätään uusi lehti, johon on kirjailtuna lapsen nimi ja syntymäaika. Onhan näitä kastepuita Suomen kirkoissa nähty, mutta se voi toimia myös pienemmissä ympyröissä.


Työhön oli lisätty myös oikeita tammenterhoja. Hauska idea sinänsä. Työn luonnollinen väritys ja rauhallisuus miellytti silmääni.


Kuinka samasta mallista saadaan niin erilaisia värejä muuttamalla. 



Ostoksista … niistä ei sitten puhutakaan! Paljon näin ja ihmettelin, erilaisia tekniikoita sekä apuvälineitä. Tilkkuilu, jos mikään, on väliharrastus.

Seuraavia tilkkunäyttelyitä on jo laitettu kalenteriin. Ensi vuonna on oman tilkkukiltani iso Quilt Show, niin kuin se täällä ilmaistaan. Saa nähdä, löytyykö sieltä joku minun työni.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Joka lapsia hellii ja leirillä kellii..."

Kovin on ollut hiljaista tällä blogissa viime aikoina. USA:n koti pakattiin konttiin joulukuussa ja viikkoa ennen joulua palattiin koti-Suom...