torstai 11. heinäkuuta 2019

Roadtrip, nähtävyykiä ja kokemuksia

Rakkaiden vieraidemme kanssa teimme pidennetyn viikonlopun mittaisen roadtripin (autoretken) itään päin Chicagosta. Ajoimme Ohion Clevelandin, josta koukkasimme Michiganin puolelle Detroitiin ja Greenvilleen. Aurinko paistoi ja lämmintä riitti. Onneksi autossamme on ilmastointi.

Clevelandin ehdoton tutustumiskohde oli Rock and Roll Hall of Fame (Rokkenroll museo suomeksi). Detroitissa kävimme Henry Fordin automuseossa ihastelemassa vanhoja autoja, lentokoneita, vetureita yms. koneita. Museosta löytyi mm. minua satavuotta vanhempi ompelukone, joka on kuvassa.

Detroitista olisi päässyt siltaa pitkin Canadaan, mutta meiltä ei ollut passeja eikä matkustuslupaa Kanadan puolelle. Puhelimeeni kylläkin tuli Elisalta viesti: "Tervetuloa Kanadaan!"

Greenville oli pikkuinen kaupunki, joka valikoitui majapaikaksemme, koska sieltä löytyi Airbnb huoneisto maalta. Tytär halusi nähdä maaseutua eikä vain kaupunkeja. Kuin tilauksesta, Greenvillessä sattui olemaan  4H yhdistyksen kesänäyttely, joten pupuja, lehmiä, hevosia, possuja riitti. Oli myös tivoli ja romuautokisa, joka me jätimme välistä.

Vävy löysi paikallisen frisbeegolf kentän, joka sitten kierrettiin paikallisen frisbeegolfarin kanssa melkein kokonaan. Ilta hämärtyi ja tulikärpäset lenteli. Koreja ei tahtonut enää erottaa maastosta ja harhaan lentäneet kiekot etsittiin kännyköiden taskulamppujen kanssa. Mutta hauskaa oli ja muistoina itikoiden aiheuttamat patit säärissä!

Sunnuntaina lämpötila laski sen verran, että Michigan järveen uimaan menivät vain perheemme miehet!😀

Mitä mielenkiintoista löytyi minulle? Tilkkutöitä, mutta ei ihan niitä tavallisimpia.

Saapuessamme Indianan rajalle kävimme paikallisessa matkailukeskuksessa. Sieltä käteen osui esite, joka kertoi matkamme varrella olevasta Amish alueesta. Ahmisit ovat kristittyjä, jotka viettävät hyvin vanhanaikaista elämää. He eivät käytä moderneja laitteita kuten autoja ja sähkölaitteita. Heidän maatiloilleen ei ole vedetty sähköjä.  He kulkevat hevosvaunuilla ja viettävät yksinkertaista mutta hyvin yhteisöllistä elämää.

Poikkesimme siis moottoritieltä hiukan etelään ja löysimme reitin, jonka ympärillä oli tuota Amish kulttuuria. Kaupunkeihin oli istutettu tilkkublokkien muotoisia värikkäitä kukkaistutuksia ja talojen seinillä oli tilkkumuraaleja. Näitä muraaleja kutsutan myös nimellä barn quilts. (Vinkki; hae googlesta Barn Quilts, niin löydät hienoja kuvia!) Kukkaistutukset tilkkublokkeina olivat mielestäni ihania ja itselleni uusi idea.

Kuvakulma ei ole kukkaistutuksille paras mahdollinen, mutta ylemmäs en päässyt.
Seinämuraalit olivat taidokkaasti maalattuja. Kaupungissa ja ympäristössä asui toki tavallisiakin ihmisiä,  mutta Amishien kulttuurinsa näkyi kaupungeissa ja kylissä.. Yksinkertaista, rauhaa, hevosvaunuja, valkoisia taloja ja piharakennuksia. Vähän muuta kuin mihin normielämässä olemme tottuneet. 

Ja mikä tärkeintä, vieraamme saivat uusia kokemuksia!


Amish kaupan seinällä myytäviä  barn quilteja
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Joka lapsia hellii ja leirillä kellii..."

Kovin on ollut hiljaista tällä blogissa viime aikoina. USA:n koti pakattiin konttiin joulukuussa ja viikkoa ennen joulua palattiin koti-Suom...